Særlig sensitive og overstimulering

Har du prøvet at føle dig overstimuleret?

Overstimulering er nok den MEST udbredte udfordring blandt særligt sensitive – og nok også den mest udflydende udfordring.

For hvad er overstimulering egentligt for en størrelse?

Hvordan og hvornår opstår den? Hvad trigger den?

Denne guide kan hjælpe dig med at finde ud af, hvordan, hvornår og hvorfor din følelse af overstimulering opstår.

1: Hvad betyder overstimulering for dig?

Du bliver først og fremmest nødt til zoome ind på følelsen, for at få et mere klart billede af den. For bare at sige at du føler dig overstimuleret, er et meget bredt udsagn.

Du kan stille ind på følelsen ved at stille dig selv en række spørgsmål:

  • Betyder det, at du ikke har nogen tid til dig selv?
  • Betyder det, at bestemt ting og mennesker “går direkte ind i dit system”?
  • Betyder det, at lyde og ydre sansestimuli påvirker dig?
  • Betyder det, at du føler dig konstant presset og stresset?
  • Betyder det, at du græder jævnligt?
  • Betyder det at, du føler dig frustreret og vred og prøver at holde dine følelser tilbage?
  • Betyder det, at dine grænser bliver overskredet?
  • Betyder det at du går rundt med en frygt?
  • Betyder det at du føler dig ulykkelig og ikke kan finde meningen med livet?

Det første skridt i at blive klar over, hvad overstimulering betyder for dig, er at blive bevidst om, HVAD overstimuleringen egentlig består af. 

I stedet for bare at sige: “Åh jeg føler mig SÅ overstimuleret!”, så sæt i stedet spot og ord på, hvad der egentligt foregår. F.eks.: “Jeg kan mærke at jeg bare er SÅ irriteret og vred på XXX og jeg bliver nødt til at finde en løsning på de frustrationer jeg har omkring vedkommende.” 

Jo mere præcis du kan være omkring det, der reelt foregår, jo lettere vil det være for dig at finde frem til en mere langsigtet og holdbar løsning.

Når du føler dig overvældet, så prøv dette: Tving dig selv til at blive meget specifik omkring hvad du helt nøjagtigt tænker og føler og hvad det helt nøjagtigt er du stresser over?

Hvis du ikke helt kan sætte ord på det, så start med at mærke, HVOR I DIN KROP du føler dig overstimuleret.

2: Hvor længe har du følt dig overstimuleret og hvad har du prøvet indtil nu?

En af de største årsager til at vi sidder fast er, at vi holder fast i en kombination af at “det hele er også forfærdeligt” + “jeg har prøvet ALT jeg overhovedet kan indtil nu, men der findes bare ingen løsning for mig”.

Hvis vi har denne tilgang til det, ender det i en blokering og det løser ikke vores problem.

For at få tingene til at ændre sig, bliver vi nødt til at anerkende, at hvis vores problem har stået på et godt stykke tid, og hvis det vi har forsøgt på at gøre, ikke har hjulpet, så er det fordi vi ikke har alle svarene.

Hver gang dit sind siger: “Jeg ved allerede alt, hvad der er at vide omkring det her”, så er det som regel din frygt for ændringer, der taler her.

Hvis det, du har prøvet indtil nu, ikke har virket, så bliver du nødt til at kigge efter løsningerne i en ny retning.

Prøv at gå igennem de ting du indtil nu har prøvet, for at løse problemerne.

  1. Gå tilbage til punkt 1 og vær specifik omkring, hvad det reelt er, der er årsag til din overstimulering.
  2. Gå igennem de ting du har forsøgt indtil nu for at eliminere din følelse af overstimulation.
  3. Overvej så, hvad du IKKE har prøvet?
  4. Måske bliver du bevidst om, at nogle af de strategier, du har brugt, faktisk har virket, men du har ikke været vedholdende nok med at bruge dem?
  5. Hvis intet af det, du har prøvet indtil nu, har virket er det tid til at prøve noget nyt.

3: Hvilke grunde har du for IKKE at få det løst?

Hvordan har din overstimulering hjulpet dig?

Da overstimulering er sådan et udflydende begreb, kan det ligge komme til at ligge som et slags røgslør hen over dig.

Så længe du føler dig opslugt af overstimulationen, så behøver du ikke rigtigt at tage dig af de dybereliggende årsager, fordi du ikke kan se dem.

Hvis dit parforhold f.eks. ikke fungerer, kan det være skræmmende at kigge på den egentlige årsag og så kan den “konstante overstimulering” blive et gemmested.

Eller måske er det vigtigt for dig at sætte tydeligere og mere bestemte grænser på dit job, men du holder dig tilbage med at få det sagt, fordi du går rundt med en dybere tro om, at det skaber konflikter og uro, hvis du siger det.

At føle sig overvældet, overstimuleret og stresset, kan derfor blive en god undskyldning for at fravælge at tage bestemte emner op.

I stedet for at du skal sige, hvad du IKKE vil have, så sætter din krop dig i en tilstand, hvor du bare ikke kan overskue det, så derfor bliver du selvfølgelig nødt til at fravælge det.

Hvis du har en konstant følelse af at være overstimuleret og overvældet, kan det være fordi den følelse har et eller andet formål.

Den skjuler noget for dig som du ikke føler dig klar til at se i øjnene eller den giver dig en mulighed for at slippe væk fra nogle ting som du ikke kan overskue, men som du ikke føler dig klar til eller er bange for at sige nej til.

Hvis overstimuleringen viser sig som et symptom på den her måde, så kræver det at du går dybere ned i det for at forløse den.

Prøv at overveje det her: Hvilke positive side-gevinster er der ved overstimulering? Kunne der være et dybere (underbevidst) motiv her?

4: Hvad vil du have?

Svaret er ikke: “At jeg ikke skal føle mig overvældet og overstimuleret”.

Hvis du ikke er klar over, hvad din følelse af overvældelse og overstimulering dybest set handler om, så kan føles som at tilbringe en hel dag i indkøbscenteret, hvor du ikke har nogen idé om, hvad det er du leder efter derude.

Når du ikke ved, hvad du vil have, så ender du på en eller anden måde med at tage alle indtrykkene ind, fra alt det du ser.

Hvis du ikke bevidst går efter noget specifikt eller har fokus på én ting af gangen, så ender det tit med at alle og alting får din opmærksomhed.

Dine sanser er simpelthen “ude i alt” omkring dig og du er ligesom i det her: “jeg-må-ikke-gå-glip-af-noget-mode”

Som særlig sensitiv har du en naturlig evne til at tage en masse underliggende informationer ind. Det betyder, at hvis du ikke giver din hjerne en plan at arbejde med, så kan du meget vel ende op med at tage ALTING ind.

Så i stedet for at du bare går rundt og kigger efter et par nye bukser, så ender du med at kigge på ALT, hvad der er i forretningen.

Og med mindre du er meget heldig, vil det næsten med sikkerhed, efterlade dig i en tilstand af at være træt, stresset, forvirret og overstimuleret.

Det er ikke overstimuleringen, der gør det umuligt for dig at vide, hvad du vil have…det er mere det at du ikke har sat dig et klart fokus og mål for, hvad det er du vil have, der skaber overstimuleringen

Prøv det her: Når din dag begynder, så start med at sætte dit fokus og din intention om, hvad du ønsker at opnå i dag. Hvad er vigtigt? Hvilken følelsestilstand ønsker du at være i?

  1. Find en lille håndtérbar ting du ønsker at opnå eller beslut dig for en tilstand du ønsker at være i (glad, fredfyldt, energifyldt etc.)
  2. Hvis du får følelsen af at være overstimuleret, så mind dig selv om hvad det er du vil have. Tænk over hvilke muligheder du har for at få det det du vil have eller få det som du vil have det.
  3. Lad være med at give hver eneste lille detalje en masse opmærksomhed – giv kun din opmærksomhed til det og de ting du ønsker i dag.

Du bliver nødt til at organisere din hjerne og dine sanse-indtryk på samme måde, som du organiserer dit tøjskab: Du smider garanteret heller ikke en masse tilfælde ting derind og regner med at det giver dig et klart overblik.

Din hjerne har brug for en plan; du bliver nødt til at fortælle den, hvad den skal “putte ind i skabet”. Du bliver nødt til at fortælle den, hvad der er vigtigt, der er inde i skabet og hvad der kan smides ud.

 5: Hvor er din opmærksomhed?

  • Er du mest i dit hoved?
  • Mærker du, hvad der foregår i din krop?
  • Er du bevidst om dine tanker og følelser lige nu?
  • Tager du handling eller tænker du bare på at tage handling?

Overstimulation handler også tit om at vi “overtænker”.

Vi bruger alt for meget tid på at tænke og alt for lidt tid på at mærke efter, hvad der er sandt og relevant for os og så handle på det.

Det er meget nemt at skabe mental forvirring og stress fordi sindet ikke har har et indbygget fokus og retning.

Sindet er som en lille hundehvalp vi sender ud for at hente en pind. Hvis du kaster en pind vil hundehvalpen sikkert løbe efter den, men på sin vej derhen, får den øje på en masse andre spændende ting, den også lige må undersøge – dens søgen efter den oprindelige pind ender ofte i en formålsløs og forvirret “snusen rundt” efter alle de andre irrelevante ting i omgivelserne.

Vi lærer tit at “Du bliver nødt til at tænke over, hvad du laver”, “Du bliver nødt til at være fornuftig”.

Men det som vi sjældent lærer er at vores sind er et redskab og ikke et kompas.

Vores sind er avanceret og har mange funktioner, men det kan ikke hjælpe dig, hvis ikke du ved, hvad det skal hjælpe dig med.

Prøv det her: Hvis du synes at punkt 4 var svært, så start her.

  1. Bliv opmærksom på, hvad du virkeligt tænker og føler.
  2. Brug noget tid hver morgen på at blive opmærksom på dine tanker, følelser og dine kropslige fornemmelser.
  3. Bliv opmærksom på, hvordan din krop responderer/reagerer gennem dagen.
  4. Hvad får dig til at føle dig begejstret?
  5. Hvad får dig til at føle dig fredfyldt?
  6. Hvad får dig til at føle dig ked af det?
  7. Hvad får dig til at føle dig vred?
  8. Hvad får dig til at føle dig irriteret?
  9. Hvad får dig til at føle frygt?
  10. Hvad får dig til at føle dig nervøs?
  11. Hvad fortæller det dig om det, du virkeligt gerne vil have?

Kroppen lyver aldrig og den er i meget tæt overensstemmelse med dit autentiske selv, så det er vigtigt at lytte til hvad din kloge krop fortæller dig og hvilke budskaber den kommer med.

 6: Bruger du overstimulering til at få opmærksomhed?

  • Spiller du “Maude”, der altid lige er ved at besvime, fordi det er den eneste strategi hun kender, der kan give hende den opmærksomhed og medfølelse hun har brug for?
  • Bruger du overstimulation for at bevise, hvor hårdt du arbejder og hvor meget du ofrer dig selv?
  • Er din overstimulation et råb om hjælp?
  • Er din overstimulation en form for selvpineri?

7: Er overstimulering blevet en form for strategi for dig?

Dit sind består af mange lag og er en kompleks størrelse.

Der kan være mange årsager til, at overstimulering på en eller anden måde, er blevet en strategi for dig.

Prøv at tænke over følgende spørgsmål:

  • Hvordan håndterede din famile stress?
  • Hvad lærte du om overstimulation, da du voksede op?
  • Er det bare “sådan tingene er”?
  • Var der ingen, der troede på, at du var stresset og træt, før du næsten var på sammenbruddets rand?
  • Hvilken større billede eller større historie peger din overstimulering evt. på her?

Prøv at sætte ord på de forskellige historier og betydninger, der hang sammen med overstimulering i din familie og der, hvor du voksede op.

– Kunne det hænge sammen med, at det er en kulturel norm, der måske ubevidst fortæller dig, at det er prisværdigt at arbejde sig selv i sænk?
– Er man et kun et ordentligt menneske, hvis man arbejder hårdt?
– Kan man ikke undgå at blive overstimuleret?
– Er det simpelthen en del af livet?
– Kunne der være en dobbelt-besked her som f.eks.: “Det er ikke godt at være overstimuleret, men alligevel er det er også godt på en eller anden måde?

 8: Hvordan kan din overstimulering udtrykke noget, som du ikke får udtrykt på anden vis?

Hvis du f.eks. siger at alting går godt, men du alligevel føler dig bange/ked af det/ vred/frustreret osv., så viser din følelse af overstimulation dig tydeligt noget, du ikke indser omkring dig selv.

Vores krop viser os ofte den store sandhed. Vores energi-niveau, vores kropsholdning, vores stress-niveau…det hele fortæller en historie, der måske er forskellig fra den vi fortæller os selv.

Hvilken historie fortæller dit energi-niveau, din krop, din stress osv. dig?

Hvilke spørgsmål stiller din overstimulation dig?

Berith Siegumfeldt af fotograf Anne Mette VellingMasser af kærlige tanker
Berith ?

Et stærkt selvværd og selvtillid kan også afhjælpe følelsen af overstimulation. Når vi ved, hvor vi vil hen, når vi ved, hvad vi vil have og bliver bedre til at sætte personlige grænser, elimineres overstimuleringsfølelsen også og vi kan bedre kontrollere den. Læs mere her om mit online-forløb: Boost dit selvværd og selvtillid og overvind dine største usikkerheder

Har du brug for 1-til-1 sparring for at komme dybere ned og få forløst og bearbejdet de ting, der er årsag til din overstimulering, kan du læse mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du kan måske også lide