Ifølge Elaine Aron (forfatter til bogen “Særlig sensitive mennesker”) er omkring hver 5. af os beriget med dette karaktertræk.
At være særlig sensitiv betyder at din opmærksomhed er særlig udviklet. Dine sanser står mere eller mindre vidt åbne størstedelen af tiden og du opfanger, mærker, fornemmer og føler tingene meget mere intenst.
Du er særlig opmærksom på både dine omgivelser, men også på dine indre oplevelser.
Som særlig sensitiv er du derfor også mere opmærksom og vagtsom overfor dig selv, dine omgivelser og andre mennesker, og det er årsagen til at man som særlig sensitiv, har lettere ved at føle sig overstimuleret.
Særligt sensitive mennesker er meget intelligente, intuitive, indsigtsfulde og kreative.
Du er også meget opmærksom på, hvordan andre mennesker har det og du ønsker at skabe fredelige og harmoniske omgivelser for alle – og en af de største udfordringer for en særlig sensitiv er at verden ikke altid er så fredelig og harmonisk.
Allerede i barndommen mærker vi den øgede sansning
Udfordringerne begynder allerede mens vi er små – allerede mens vi er små – i børnehaven og i skolen – begynder vi at samle tanker, humør, underliggende signaler og andre energier op fra vores forældre, naboer, omgivelser, fra fjernsynet, fra skolen og fra vores legekammerater – og vi ved ikke, hvad vi skal gøre med det.
Derfor bliver omgivelsernes og verdens udfordringer og problemer tit gjort til vores egne.
Derfor går rigtigt mange særlig sensitive børn og voksne i øjeblikket rundt med en tungere byrde end resten af samfundet fordi de mærker verdens uenigheder, meget mere intenst end andre og det kan medføre at de har en oplevelse af, at alle de tanker, følelser og energier de mærker indeni, handler om, at der er noget galt med dem.
At være særlig sensitiv er en mere speciel form for sensitivitet
At være særlig sensitiv er en mere speciel form for sensitivitet end flertallet
Selvfølgelig er man ikke bare enten “sensitiv” eller “ikke-sensitiv”- alle mennesker har en grad af sensitivitet.
Som med alle andre karaktertræk, egenskaber og evner, så handler det om i hvor meget karaktertrækket dominerer vores personlighed.
Yderligere kendetegn ved at være særlig sensitiv
I og med at du sanser, opfatter og fornemmer så meget, så gør det dig også super intuitiv.
Kort fortalt betyder det, at du opfatter, sanser og fornemmer ting både på det bevidste og på det ubevidste plan.
Resultatet er at du tit “bare ved det”, uden at du helt kan forklare hvorfor eller hvordan.
Du ved også tit, hvorfor tingene er som de er og hvordan de kommer til se ud i fremtiden eller hvordan et bestemt resultat vil blive.
Denne evne gør dig meget samvittighedsfuld og klog (og medfører også at du som særlig sensitiv har utrolig svært ved at lyve og snyde)
***
Din evne til analysering er meget veludviklet – du analyserer og vurderer muligheder og mulige udfald, før du beslutter dig.
Derfor er du er som regel også mere forbeholden, før du tager en større beslutning.
Det kan både være et plus og et minus, da det kan afholde dig fra at gøre det du drømmer om i og med at du bliver ved med at udskyde tingene og venter på at den perfekte mulighed skal dukke op, før du tager en beslutning.
***
Du er meget opmærksom og bevidst omkring din indre verden og du elsker at udforske den og tænke store og dybe tanker.
Vi møder mange særligt sensitive blandt forfattere, musikere, skuespillere og andre med specielle kreative og kunstneriske evner af forskellig art.
***
Du mærker på lang afstand, hvordan andre mennesker har det – det er en superstærk og nærmest medfødt evne du har.
Mange særligt sensitive vælger da også, som en naturlig levevej, at arbejde som terapeuter, coaches, healere og med andre former for hjælpe- og healingsarbejde.
Du har en speciel intuition for at heale andre der, når den er udviklet, kan bruges til at nulstille og forløse andres menneskers smerter og udfordringer.
Mennesker, der har brug for hjælp til at heale traumer, smerter, uforløste problemer og andre uønskede omstændigheder, kan opleve hurtigere fremskridt, hvis de får hjælp af et sensitivt menneske – som en terapeut eller psykolog – der selv har arbejdet med og har udviklet sin sensitivitet og bruger den på et meget bevidst plan.
Mange af os har smertefulde og dysfuntionelle familiehistorier med i bagagen. Vi har mærket de smerter vores forældres, eller dem der tog sig af os, havde og det kan have medfødt dybe sår på sjæl og krop.
Hvis disse oplevelser ikke bliver healet og forløst, kan det følge os langt op i voksenlivet og nærmest fastlåse os i en uudholdelig tilstand af ophobet smerte.
Hvis og når vi ikke længere kan holde ud at leve med den her smerte, kan den faktisk blive en motivator for vores personlige gennembrud – det er når vejen til vores personlige vækst viser sig for os, at vores bevidsthed for alvor vågner op – og det er ofte her, at vi får alvor startet på vores personlige udviklingsvej.
Overordnede kendetegn ved at være særlig sensitiv:

- En højtudviklet intuition
- En stor grad af empati
- En udvidet bevidsthed – både på det indre og ydre plan
- Kreativitet – på mange måder
- En særlig forkærlighed for at være alene (ikke at forveksle med ensomhed)
- Får energi ved at være i naturen – og elsker de små oplevelser du møder der
- Evnen til at kigge indad
- En stærk forbindelse med følelser – egne og andres
- Stor begejstring og glæde over smukke ting og smukke oplevelser
- Meget følsom overfor stærkt lys, stærke dufte, larm, rod og uorden
- En øget fysisk og/eller følelsesmæssig reaktion overfor visse fødevarer og nydelsesmidler (f.eks. kaffe og alkohol)
- Meget følsom overfor ændringer i omgivelserne
- Kan have en tendens til at lide af uro omkring søvn – kan lide af decideret søvnløshed
- Evnen til dyb koncentration
- Du mærker og fornemmer de små og undeliggende finesser
- En stærk evne til at forudsige ting
- Du kan opleve det udfordrende at skulle tænke, tale og præstere
De mere udfordrende sider ved karaktertrækket
Vi bliver let overvældede og overstimulerede
Den største udfording man har som særlig sensitiv er nok, at vi er meget følsomme overfor følelsesmæssig og sansemæssig overstimulering.
I og med at vi tager så meget ind i vores system – fra både den ydre og indre verden – og bearbejder det der, så kan det bare blive for meget indimellem.
Det kan medføre at vi oplever udmattethed, træthed, smerter, stress og andre fysiske og mentale reaktioner.
Vi bliver lettere påvirket af andres følelser og humør
Et andet aspekt ved at være særligt sensitiv er at vi reagerer på de følelser – eller måske tanker – som andre har.
At være tæt på f.eks. vrede og negative mennesker, kan være meget stressende for os og vi kan have svært ved at skelne om det er deres eller vores egne følelser vi mærker.
Derfor kan vi bære rundt på en masse, der faktisk slet ikke tilhører os.
Vi har brug for meget rum og tid til dig selv
Vi har brug for at genoplade og vi har brug for at genopfriske os selv følelsesmæssigt – vores krop og sjæl har brug for et dagligt retreat.
Det er rigtigt godt og vigtigt og vi skal efterkomme det behov i så stor grad som muligt.
Men der, hvor det kan blive et problem er, hvis vi har behov for at trække os tilbage på tidspunkter, hvor vi f.eks. deltager i et møde, er på kursus, deltager på en workshop eller deltager i en eller anden form for social sammenkomst.
Så er det ikke altid lige hensigtsmæssigt for os selv og vores personlige mål og udvikling, hvis vi har brug for at forlade en lang præsentation, for at komme lidt væk fra den følelsesmæssige intensitet vi oplever.
Toilettet er dog altid et muligt og sikkert retreat-område 🙂
Urealistiske perfektionistiske krav
Vi stiller nogle gange nærmest umenneskelige og urealistiske krav til både os selv og andre om at alting skal være perfekt, fordi vi i vores hoveder har billedet af den perfekte verden.
Virkeligheden er dog ofte [og desværre] en anden.
Hvis vi hele tiden føler at andre – eller vi selv – er for meget eller er forkert på den, så begynder vi at tale om en usund perfektionisme, der kan ende med at køre os helt i sænk.
Hvis vi overtænker, bekymrer og analyserer tingene for meget, kan det også afholde os fra at tage vigtige skridt for os selv, det vi ønsker os og vores personlige udvikling.
Samfundets normer passer ikke helt med os
I vores kultur passer det at være særligt sensitiv ikke altid helt med samfundets normer.
Der ligger mange usagte krav og forventninger om hvad det vil sige at være “normal”.
I dette tilfælde er det oftest lig med at være meget udadvendt, social, udadgående, præsterende
Vi kan ikke komme af med eller fikse vores særligt sensitive karaktertræk – men vi kan lære at acceptere, omfavne og anerkende det.
Når vi begynder at fordømme det eller lader andres meninger og udtalelser, omkring vores sensitivitet, styre hvordan vi ser på og oplever os selv, så er det at vores sensitivitet virkeligt bliver en udfordring.
Hvis vi ofte er blevet mødt med: “Du er alt for følsom” eller “Du tænker også alt for meget over tingene”, så handler det som regel meget mere om den, der sagde det end det handler om os.
Vi skal også være bevidste om at i og med at vi er så meget i kontakt med vores følelser, vores indre og den mere dybe del, så kan det virke skræmmende på andre, der slet ikke har kontakt med den del af sig selv – og alle er ikke klar til at se på den del af sig selv.
Her er det at vores intuitive evner og forståelse skal komme i spil og bruges konstruktivt overfor både os selv og andre.
Overordnet mener jeg at det, at være særlig sensitiv, er karaktertræk som vi kan bruge til at være mere kreative og opmærksomme.
Men det kræver at vi beslutter os for at leve strategisk efter vores indre værdier og gå lidt imod de populære værdier, hvis vi skal undgå overvældelse og dermed blive bedre til at passe på os selv, vores evner og kreative talenter.
Lige et par ord til dem, der er mindre sensitive…
Vi særligt sensitive har brug for støtte, accept og forståelse for at fungere optimalt – det har alle mennesker selvfølgelig – men at komme med udtalelser som f.eks. at karaktertrækket slet ikke eksisterer og at det er noget, der er opfundet for, at vi kan få mere opmærksomhed og speciel behandling, er så langt fra sandheden som det overhovedet kan være.
Vi er ikke ude efter mere opmærksomhed – vi er derimod ude efter meget mere harmoni, livsglæde (både for os selv og for andre), fred, ro, forståelse, accept, eftertænksomhed og færre konflikter.
At være særlig sensitiv er rigtigt godt og det er ikke en svaghed.
Og det viser en stor styrke at erkende og acceptere at man er det, og stå ved sig selv.
***
De allerstørste tanker og kram
Berith Siegumfeldt – Mentor, Coach, Mindfulness Instruktør og ekspert i karaktertrækket Særlig Sensitiv
Drømmer du om et højere selvværd og om at føle dig meget mere sikker på dig selv uanset hvor du er eller hvem du er sammen med? – få hjælp ved at klikke her