Har du, i dit stille sind, nogensinde tænkt “En skønne dag vil de finde ud af, at jeg ikke ved så meget som de tror jeg ved?”
Har du hørt om impostor syndrom? Hvis ikke, så læs videre her og bliv klogere på, hvad det dækker over…
- Mener du selv, at det du kan og den du er, ikke er noget særligt?
- Afviser du de resultater du har opnået og siger: “Det var ikke noget særligt?”
- Tænker du at hvis du kan gøre det, så kan alle andre også?
- Hvis du har lavet en lille fejl, får den så lov til at fylde næsten alt?
- Kan selv konstruktiv kritik næsten ødelægge dig?
- Ser du kritik som et bevis på din manglende kompetence eller manglende evner?
- Er du bange for, hvornår der kommer en og prikker dig på skulderen og siger: “Du ved slet ikke hvad du taler om – du hører slet ikke til her?”
Hvis du har det som beskrevet ovenfor er du med stor sandsynlighed ramt af impostor syndrom.
Selv om du er dygtig til dit arbejde – og selv om der findes beviser for din dygtighed – så føler du stadig ikke at du helt udfylder opgaven.
Du er typen, der sætter dig så grundigt ind i tingene som du overhovedet kan – du vil ikke gå ud med et budskab medmindre du kan stå 100% inde for det og du er 100% forberedt.
Og kommer du til at lave en lille fejl, har du virkeligt svært ved at tilgive dig selv – du forsøger at undgå fejltagelser for enhver pris. Mennesker, der lider af impostor syndrom har en tendens til at reflektere og “blive hængende” i små som store fejltagelser og negativ feddback fra andre.
Det gør dig til noget nær en perfektionist – det hele skal gøres rigtigt og det skal helst gøres rigtigt den første gang!
Du får det hele til at se ud som om det har været let at lave, men du har som regel lagt i hundredevis af timers hårdt og intenst arbejde i det. Ja måske er du faktisk en workaholic
Ovenstående er nogle af de typiske tegn på impostor syndrom [på dansk også kaldet svindlersyndromet]
I 1970’erne kom den amerikanske psykolog Pauline Clance ph.d. op med begrebet “impostor syndrom”. Det beskrev den adfærd som Pauline Clance havde observeret hos nogle af hendes elever. På trods af deres topkarakterer og gode resultater nægtede de at tage ejerskab over deres succes.
Fænomenet begrænser sig ikke kun til studerende. Faktisk viser undersøgelser at op mod 70% af alle har oplevet fænomenet på et eller andet tidspunkt i deres liv. Kendte personer som Meryl Streep, Michelle Pfeiffer og Jodie Foster har offentligt erkendt, at de ikke føler at de har så meget talent, som andre tilskriver dem
De klassiske tegn på impostor syndrom er at man ikke føler sig værdig til sin succes uanset hvor mange certifikater, trofæer eller anerkendelser man har modtaget. Man tilskriver sin succes og resultater som værende rent held og noget, der har været udenfor ens egen kontrol fremfor at det er ens egen indsats, engagement eller intelligens, der er årsagen.
Mennesker, der er ramt af fænomenet, går rundt med en stor frygt for at andre snart vil opdage, at de ikke er så dygtige, intelligente og kompetente, som de giver sig ud for at være.
Forskning og undersøgelser knytter impostor syndrom sammen med følelser af lavt selvværd og selvtillid og usunde høje krav om perfektionisme.
Vil du gerne teste dig selv yderligere, kan du tage en Impostor Syndrom test på Pauline Clance´s hjemmeside lige HER
Gode råd til at overvinde Impostor Syndrom
Ligesom vi tager ansvar for de fejltagelser vi laver, skal vi altså også lige huske at tage ansvar for vores succes-oplevelser.
Hvis du nogensinde føler at du ikke fortjener succes, så tag lige nu et stykke papir frem og skriv en liste med alle de ting du har opnået eller har gjort for andre indenfor de sidste 5 år – ja faktisk lige nu, hvor det er nytår, så prøv bare at skrive ned, hvad du har opnået indenfor det sidste år.
At overvinde impostor syndrom kræver selv-accept
Du skal ikke være hverken perfekt eller fuldkommen for at føle dig værdig eller værdifuld (og hvem kender du i øvrigt, der er både perfekt og fuldkommen?)
Det betyder ikke at du skal begynde at slække på det niveau du befinder dig på, men det betyder at du skal omformulere de krav og forventninger du stiller til dig selv, til et meget mere realistisk niveau, hvor du ikke føler at du for evigt stræber efter det uopnåelige og har en følelse af, at du altid er utilstrækkelig.
Ingen forlanger at du skal være Einstein for at du er vigtig og værdifuld for de mennesker, der er omkring dig – og du behøver heller ikke at være perfekt eller fuldkommen for at dele noget, der beriger andre menneskers liv på en eller anden måde.
Næste skridt : Stop med at sammenligne dig med andre – du øver vold mod dig selv, når du gør det!
Når vi tonser rundt for at overleve og for at opfylde de forventninger vi har til os selv – eller som (vi måske tror) andre har til os – så tror vi fejlagtigt, at alle andre har det meget lettere end os.
Men sandheden er, at rigtigt mange stiller ligeså store krav til sig selv og kæmper ligeså meget som du selv gør – måske ikke på helt samme måde, men på deres egen måde og med deres egne udfordringer, deres egne usikkerheder og indre kampe.
Vi fader ofte i den fælde at vi sammenligner vores indre med andres ydre – vores svagheder med andres styrker. Vi tænker ved os selv: “Hvis bare jeg kunne sige tingene med samme charme og humor som Birgitte” eller “Hvis bare jeg var ligeså kreativ som Rikke” – og samtidigt tænker Birgitte og Rikke: “Hvis bare jeg var lige så sød, dyb, dygtig, empatisk, populær og vis som dig!”
Det kræver mod at gøre det!
Ja, det kræver mod og styrke at tage dine udfordringer op og gå efter det du drømmer om. Du kan føle dig vildt sårbar, føle at du kommer til kort og nogen vil måske finde ud af, hvem du i virkeligheden er.
Men når du nægter at lade tvivlen og dine usikkerheder tage styringen, åbner der sig en masse nye døre op med muligheder for dig og du finder ud af, hvor meget du rent faktisk kan.
Og i den proces vil du indse, at den eneste “svindler” eller impostor du nogensinde skulle bekymre dig om, var din frygt for at folk tænkte at du var en.
***
Vil du gerne have modet og styrken til at gå efter det du drømmer om og stå meget stærkere ved dig selv? Og vil du gerne have mere viden om og flere redskaber til, hvordan du bliver mere selvsikker, får et højere selvværd, mere selvtillid, overvinder dine største usikkerheder og måske bekæmper et eventuelt impostor syndrom, har jeg åbnet op for hold 3 på mit nye online forløb: Boost dit selvværd og selvtillid og overvind dine største usikkerheder
De første pladser er taget, så vil du sikre dig din plads og skyde 2016 igang med et ordentligt selvkærligheds-brag, skal du tilmelde dig lige HER
Masser af kærlige tanker, gode nytårsønsker og knus
Berith ?
PS >>>>>>>>>> Giv dig selv den bedste nytårsgave, du overhovedet kan tænke dig – spring herover lige nu for at læse mere om forløbet og book din plads <<<<<<<<<<
Skriv et svar